Vtiskovanje insertov

VTISKOVANJE INSERTOV

Vtiskovanje insertov v pločevinaste kose

Vtiskovanje insertov izvajamo na stroju PEM SERTER 2000. Vtiskovanje insertov je proces, kjer pločevinaste izdelke opremimo z navojnimi in veznimi elementi:

 • vtisne matice,
 • vtisni vijaki,
 • vtisne navojne tulke,
 • distančniki
 • drugi specialni elementi – RAS, TPS,…

Pločevinasti deli z vtisnjenimi inserti so pripravljeni za spajanje z drugimi komponentami v zaključeno celoto – končni izdelek iz pločevine.

Oglejte si izdelke iz pločevine, kjer je bila uporabljena tehnologija vtiskovanja insertov in v katerih industrijskih panogah se ti izdelki največkrat pojavljajo.


Vtiskovanje insertov v podjetju SAX Konstrukcije bolj podrobno

Pločevinasti izdelki so redko sestavljeni iz enega samega kosa. Pločevinasti kosi so pogosto vijačeni v kompleksne sestave ali je nanje kasneje kaj pritrjeno. Inserti, ki jih vtiskujemo, služijo združevanju teh kosov. Ohišja elektronskih naprav, pločevinaste škatle, pokrovi, kabineti in elektronske komponente so s pomočjo vtisnih insertov sestavljene v končne izdelke.
Pri načrtovanju in določanju načina in tehnike izdelave pločevinastega izdelka je potrebno upoštevati več dejavnikov. Če je izdelek sestavljen iz večih delov, je potrebno v procesu načrtovanja določiti ali bodo spoji med njimi fiksni oziroma bodo spoji razstavljivi.
Prvo vprašanje s katerim se sooči inženir pri načrtovanju spoja je, ali bo spoj fiksen, torej stalen oziroma mora spoj biti enostavno razstavljiv in ponovno sestavljiv v mehanskem smislu. Slednje je nujno pri izdelkih, kjer je med uporabo treba poseči v notranjost izdelka, bodisi za vzdrževanje, nadgradnje, popravila ali iz kakršnihkoli drugih razlogov.
Med različnimi metodami fiksnega spajanja posameznih pločevinastih kosov so najbolj razširjene tehnike varjenja, kot sta MIG in MAG, točkovno varjenje in novejše tehnike kot sta lasersko varjenje in obločno varjenje (varjenje z žarkom elektronov). Za fiksno spajanje lahko poleg varjenja uporabljamo tudi kovičenje ali »netanje«.

Vtisni inserti

Vtisni inserti so različni pritrdilni elementi, ki jih vtiskujemo v kose, da jih je mogoče med seboj vijačiti v kompleksne končne izdelke.

Vtiskovanje navojev, oziroma bolje vtiskovanje navojnih insertov je najbolj razširjena tehnika spajanja pločevinastih delov. Hkrati gre za najmočnejše med spoji, ki jih je mogoče razstavljati in sestavljati. Najpogosteje takšne spoje uporabljamo za pritrjevanje pokrovov, stranic, pločevinastih škatel v sestave kot so računalniška ohišja in ohišja za elektronske naprave.

Najbolj pogosti tehniki za pritrjevanje navojnih insertov na pločevinaste kose sta:

 • vtiskovanje insertov
 • varjenje insertov

S prebijalnim strojem v pločevinast izdelek prebijemo luknjo in jo zatem, bodisi z vtiskovanjem ali varjenjem zapolnimo z insertom. Tehnika omogoča vtiskovanje številnih tipov vtisnih insertov različnih dimenzij.

Tipi vtisnih insertov

 • vtisni vijaki
 • vtisne matice
 • vtisne tulke (zaprte, odprte)
 • drugi vtisni elementi

Tehnične zmogljivosti strojnega parka za vtiskovanje insertov

Vtiskovanje matic do velikosti
M
0
Najvišja potisna moč
0
t
Stroj za vtiskovanje insertov | PEMserter
Vtiskovanje vijakov do velikosti
M
0
Število pozicij za vtiskovanje insertov
0

Optimizirajte stroške proizvodnje. Sodelujte z nami!

Kaj pridobite, če sodelujete z zanesljivim slovenskim podjetjem za preoblikovanje pločevine?