Prebijanje pločevine

Prebijanje pločevine

CNC štancanje, perforiranje, preoblikovanje, niblanje

Prebijanje pločevine izvajamo na vodilni tehnološki opremi znamke Trumpf.
Glavni lastnosti, ki opredeljujejo prebijanje pločevine so:

  • CNC program, ki omogoča hitro odzivnost na spremembe potreb kupcev
  • Do 21 prebijalnih orodij (na program), ki jih je možno dopolniti še z večmestnimi orodji (multi-tooli)
  • Stroškovna učinkovitost že pri serijah od 100 kosov dalje
  • Prebijanje pločevine z natančnostjo do 0,02 mm
  • Obdelava materiala v ploščah do dimenzije 1500x3000mm
  • Obdelava materiala do debeline 3mm, nerjaveča pločevina do 2mm

Imamo širok nabor klasičnih prebijalnih orodij, specialnih oblik in preoblikovalnih orodij s katerimi lahko naredimo šobe, navoje, grezitve, mostičke, prezračevalne reže, grbice za pozicioniranje, …

Preoblikovalna orodja za prebijanje pločevine so prednost, saj uporabniku omogočajo enostavnejšo montažo izdelkov ter s tem hitrejšo in bolj učinkovito izdelavo. Svoje strokovno znanje ter nabor orodij stalno nadgrajujemo, zato vedno znova potrjujemo status odličnega ponudnika storitve, prebijanje pločevine.

Prebijanje pločevine Sax konstrukcije

prebijanje pločevine v podjetju SAX Konstrukcije

Prebijanje pločevine je proces, pri katerem stroj z močno silo in pomočjo orodja izbije del pločevine iz plošče. Je mehanski proces pri katerem stroj (»štanca«) s posamičnim udarcem v pločevinasto ploščo napravi luknjo želene velikosti in oblike. S posamičnim udarcem lahko v ploščo napravimo okroglo, kvadratasto luknjo ali oblikujemo zunanji rob pločevinastega dela. Izbitje pločevine je posledica strižnih deformacij, zato ta proces uvrščamo tudi v rezanje oziroma striženje. Do striženja pride, ko na kos pločevine nasprotno delujeta dve sili, prva, sila zgornjega orodja in druga, nasprotna sila matrice.

Prebijanje pločevine sestoji iz 4 osnovnih faz; Najprej prebijalni stroj potisne orodje proti pločevinasti plošči, na katero s spodnje strani deluje sila matrice. V začetku procesa to povzroča krivljenje, ki v drugi fazi zaradi povečanih sil in napetosti v materialu prehaja v rezanje (lomljenje) vse dokler se pločevina ne zlomi po celotnem prerezu. Odpadni kos, ki je v procesu ločen od plošče je zatem izvržen na spodnji strani, orodje pa se vrne v prvoten, zgornji položaj.

Prebijanje pločevine in kakovost robov

Višje kot je razmerje med rezom in lomom v prid prvemu, boljša je kakovost robov obdelovanca (2/3 rez, 1/3 lom).
Eden od načinov, kako izboljšati kakovost reza je ta, da pred izvedbo končne oblike (npr. luknje) napravimo luknjo malo manjše dimenzije in šele zatem prebijemo končno obliko. Na ta način lahko dosežemo tudi 100% rez namesto lomljenja.

Neomejene možnosti prebijanja pločevine

Kljub poimenovanju, danes prebijalni stroji zmorejo mnogo več od golega luknjanja. Klasičnemu prebijanju se v sodobnem času pridružujejo številni novi načini obdelave pločevine, izvedba navojev, mostičkov, šob, itd…
Pester nabor različnih tehnik nam omogoča izvajanje številnih operacij in obdelav pločevine. Na ta način lahko dosegamo izjemne rezultate in izdelujemo tudi najbolj zahtevne pločevinaste izdelke in kose.

Tehnike prebijanja pločevine

Tehnične zmogljivosti strojnega parka za prebijanje pločevine

Najmanjša, še racionalna serija
cca
0
kosov
Največja serija
cca
0
kosov
Stroj za prebijanje pločevine Trumpf
Največja debelina pločevine
0
mm
Število razpoložljivih orodij
0
+

Optimizirajte stroške proizvodnje. Sodelujte z nami!

Kaj pridobite, če sodelujete z zanesljivim slovenskim podjetjem za preoblikovanje pločevine?