Preoblikovanje pločevine

Preoblikovanje pločevine

Preoblikovanje pločevine pri izdelku na sliki označuje vse izbočene elemente

Preoblikovanje pločevine pri izdelku na sliki označuje vse izbočene elemente | SAX Konstrukcije

Kot zamenjavo za prebijanje in niblanje pločevine nam številna posebna orodja omogočajo inovativne operacije za preoblikovanje pločevine.

Preoblikovanje drastično razširja nabor možnosti, ki jih nudi klasično prebijanje pločevine. Le-te že dolgo niso le stroji za prebijanje, temveč se uporabljajo za izvedbo najrazličnejših preoblikovanj, kot so ekstruzije, izbokline, gube, reže, mostički, navoji, itd. Pri izvedbi posamezne oblike na obdelovancu je obdelovani kos pločevine stisnjen med orodje in matrico.

Preoblikovanje pločevine – postopek

Za primer kako poteka proces, si oglejmo izvedbo ekstruzij, ki so luknje z izvlečenim robom. Ekstruzije naredimo tako, da najprej izbijemo okrogle luknje, katerih robove orodje potisne čez matrico nekoliko večjega premera.

Orodje za preoblikovanje pločevine je za izvajanje ekstruzij koničasto, na drugi strani pa je matrica po obliki in globini ravno ustrezna, da orodje raztegne in potisne rob okrogle luknje na stene matrice.

VALJANJE NAVOJEV

Na sliki ohišje iz pločevine, kjer preoblikovanje pločevine pomeni oblikovanje izbočenih gubic

Na sliki ohišje iz pločevine, kjer preoblikovanje pločevine pomeni oblikovanje izbočenih gubic

Izdelki so med seboj pogosto povezani z navojnimi pritrdilnimi elementi. Pritrjevanje navojnih elementov v klasični obliki pomeni varjenje ali vtiskovanje insertov na predhodno naluknjane pločevinaste kose. Tehnika valjanja navojev omogoča, da prebijalni stroj hitro in natančno s posebnim orodjem oblikuje navoj v obdelovanec. Izvedeni so lahko vsi standardni navoji, velikosti od M 2.5 do M 10.

Za izdelavo navoja je najprej potrebno v izdelek narediti luknjo in v naslednjem koraku vanjo na notranji strani uvaljati navoj. Pri tanjših pločevinah pa z ekstruzijo luknjo najprej poglobimo in tako dobimo globji navoj, s čimer spoj postane močnejši.

UPOGIBANJE PLOČEVINE

Prebijalni stroj lahko uporabljamo tudi za krivljenje manjših zavihkov. Posebna orodja za krivljenje pločevine omogočajo izvedbo zavihkov s koti do 90 stopinj. Načrtovalci z dobro mero iznajdljivosti oblikujejo izdelke in načrte, ki so lahko povsem v celoti narejeni na stroju za prebijanje pločevine.

IZDELAVA ODTISOV IN GRAVIRANJE PLOČEVINE

Naj bo to logotip, serijska številka, datum proizvodnje ali pa poseben vzorec – pločevinaste dele pogosto na nek način označujemo ali dodatno obdelujemo.

Za označevanje je orodje posebnih oblik vtisnjeno v površino obdelovanca. Pri tem dobimo plitke ugreze ali nizke izbokline z želenimi simboli, znaki ali strukturami. Vsi našteti in še mnogi drugi tvorijo pestro skupino operacij, ki vse spadajo v preoblikovanje pločevine.


Vam je naše poslanstvo blizu? Postanite del naše vizije!

Optimizirajte stroške proizvodnje. Sodelujte z nami!

Kaj pridobite, če sodelujete z zanesljivim slovenskim podjetjem za preoblikovanje pločevine?